Bij Troef zijn we momenteel volop bezig met het afronden van verschillende boeiende experimenten.
Bij Troef zijn we momenteel volop bezig met het afronden van verschillende boeiende experimenten.
In 2023 heeft TROEF aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van een Digital Twin voor energie-optimalisatie in lokale gemeenschappen. Door geavanceerde modelleringstechnologieën en innovatieve besturingsstrategieën te implementeren, streven we ernaar een duurzame energietoekomst te realiseren die de grenzen van innovatie overstijgt.
Bij TROEF Energy werken we aan een nieuwe visuele weergave om het TROEF waardemodel toegankelijker te maken voor potentiële klanten. Het waardemodel is ontworpen om een breed scala aan waardevolle inzichten voor potentiële klanten te bieden, waaronder een gedetailleerde analyse van de financiële aspecten, zoals kostenbesparingen en investeringsrendement, evenals gebouwgegevens zoals energieverbruik, efficiëntie en CO2-uitstoot.
Met groot genoegen kondigen we aan dat het TROEF Consortium twee nieuwe partners verwelkomt, Edmij en Envitron. Deze samenwerking markeert een belangrijke stap voorwaarts en belooft niet alleen onze capaciteiten te vergroten, maar ook onze doelstellingen te versterken in het bevorderen van duurzame energie en innovatieve oplossingen voor energiebeheer.
We zijn verheugd om Naud van der Padth te verwelkomen als onze nieuwe resultaatleider voor de residentiële ontwikkelgroep bij TROEF.
Sara Herreras is als onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht verantwoordelijk voor het uitvoeren van experimenten binnen de TROEF-projectresultaten met betrekking tot utiliteit en community.
Komende periode gaan twee enthousiaste studententeams van de Hogeschool Utrecht (HU) gaan vol energie aan de slag met uitdagende TROEF vraagstukken.
2023 was een belangrijk jaar voor TROEF waar veel stappen zijn gemaakt in de ontwikkeling van het TROEF ecosysteem waar we graag over rapporteren. Lees over onze ontwikkelingen en vooruitgang in de volledige TROEF voortgangsrapportage 2023!
Het TROEF Seminar op 12 oktober 2023 bood een diepgaande analyse van wet- en regelgeving voor energiegemeenschappen, met heldere presentaties over Europese richtlijnen en Nederlandse grassroots-initiatieven, gevolgd door een boeiende paneldiscussie met praktijkervaringen en inzichten.
TYMLEZ voltooide met succes de eerste fase van TROEF-integratie, met een focus op nauwkeurige CO2-berekeningen en tracking. Belangrijke stappen omvatten integratie van gebouwmeterstanden, verkrijging van energiemixinformatie en uitgifte van CO2-certificaten voor real-time monitoring. In 2024 volgt de introductie van groene energiecertificaten, belonend voor overschot aan groene energie, ter bevordering van duurzaamheid in het TROEF-ecosysteem.
Op 12 oktober bracht TROEF inspirerende presentaties over haar architectuur en energiewetgeving tijdens het eerste seminar. Het evenement was een succes dankzij de enthousiaste deelnemers en boeiende discussies. Download nu de beschikbare slides en blijf op de hoogte van toekomstige evenementen en hoogtepunten via onze website en sociale media.
Bedankt voor jullie enthousiasme. De inschrijvingen voor het TROEF seminar op 12 oktober zijn nu gesloten. We kijken ernaar uit om met de aangemelde deelnemers een inspirerende dag te beleven. Bedankt voor jullie interesse en tot binnenkort!
Ben jij een expert op het gebied van IT architectuur, standaarden en protocollen? Of ligt jouw expertise in de wet- en regelgeving van energiegemeenschappen? Denk mee in het energie systeem van de toekomst en schrijf je in voor het TROEF seminar van 12 oktober!
Ben jij een expert op het gebied van protocollen en datamodellen in het energiedomein? Dan zijn wij op zoek naar jou! Tijdens het TROEF seminar van 12 oktober zullen wij gezamenlijk met de experts in de architectuur van TROEF duiken.
Zien we jou 12 oktober op het allereerste TROEF seminar?! • Maak kennis met, en denk mee in de TROEF architectuur en standaardisering • Kom erachter hoe TROEF inspeelt op de nieuwe energie wet- en regelgeving • Laat je inspireren door wat TROEF voor jou kan betekenen!
Per 31/7 is Groendus als partner uit het TROEF consortium getreden. Groendus heeft in oktober 2022 het EMS energyNXT(voorheen onderdeel van OrangeNXT) overgenomen. De TROEF-activiteiten van OrangeNXT zijn daarmee ook formeel door Groendus overgenomen. Het consortium van TROEF heeft alsnog besloten het missiegedreven onderzoek van TROEF niet meer samen met Groendus op te pakken. Daarmee maakt Groendus per 31/7 formeel geen deel meer uit van het TROEF project. Groendus heeft een substantiële bijdrage geleverd aan het de ontwikkeling van TROEF waar alle partners hun oprechte dank voor uitspreken.
We zijn inmiddels al even op weg, maar onlangs hebben we Hello Energy officieel mogen verwelkomen in het TROEF consortium. Met de kennis van Hello Energy op het gebied van communities, dashboards en gamification zet TROEF de volgende stap in het realiseren van energie prestatie inzichten voor gebouwbeheerders en gebouwgebruikers! Benieuwd hoe deze inzichten eruit zien en hoe dit jouw kan helpen? Houd onze webpagina in de gaten of volg ons op LinkedIn!
Binnen TROEF leidt Joost Halkes het onderzoeks werk en borgt hij de consistentie in de experimenten. Daarnaast begeleidt hij de studenten teams die meewerken in TROEF, waaronder het team dat werkt aan de demonstratietafel.
Binnen TROEF leidt Jan van den Berg pilots voor TROEF Buurtenergie in de residentiële sector en werkt aan het TROEF Community Platform voor de utilitaire sector. Zo richt hij zich vooral op bewustwording over duurzame energie en werkt aan het TROEF-gedachtegoed te verspreiden. Ook werkt Jan aan onderzoek naar TROEF services, en de vertaling van feedback op het MVP-platform naar een ontwikkelingsstrategie.
Energiegemeenschappen zouden door hun bijdrage aan efficiëntie en inclusiviteit een hoeksteen moeten vormen van het toekomstig energiesysteem. Om dit mogelijk te maken, zijn aanpassingen noodzakelijk in de wet- en regelgeving voor energiegemeenschappen. Met name rond energie delen en het leveren van flexibiliteit zijn belangrijke verbeteringen nodig. Vanuit TROEF is het initiatief genomen om de benodigde wet- en regelgeving voor succesvolle inzet van energiegemeenschappen in kaart te brengen.
Craio wordt een volledig enerige positief woon- en werkgebied in Noord Holland. Een GEM Crailo heeft het samenwerkingsverband BAM Energy Systems, TotalEnergies en EnergyZero geselecteerd als energiebedrijf voor Buurtschap Crailo. Het slimme energiesysteem en het energieaanbod worden ontwikkeld op basis van het TROEF-concept. Een mijlpaal voor de energiestransitie, een mijlpaal voor TROEF.
Binnen TROEF vervult Tim Blokpoel een specialistische rol op het gebied van mobiliteit. Als resultaatleider mobiliteit in is hij verantwoordelijk voor het aansturen van de benodigde ontwikkelingen in dit segment en het tot een succes brengen van de proposities. Denk daarbij aan bijvoorbeeld cases als 'laden op zon' en 'laden op dynamische tarieven'.
Afgelopen December hebben we het TROEF Community Platform gelanceerd. Hierin bieden we real-time inzicht in duurzaamheidsprestaties van gebouwen en energiegemeenschappen en betrekken we medewerkers bij duurzaamheidsmaatregelen. Op dit moment werken we volop aan de nieuwe functionaliteiten en een nieuwe front-end. Benieuwd naar de functionaliteiten van het platform en de volgende stappen in de ontwikkeling? Lees dan het volledige artikel!
Dat was de hoofdvraag waarmee drie studententeams van de opleiding communicatie, media & design van de Hogeschool Utrecht 8 weken aan de slag zijn gegaan. Elk team heeft binnen het segment bewoners van all-electric woningen onderzoek gedaan naar een andere klantgroep. Studio Pür richtte zich op senioren, team SFX heeft gekeken naar de wensen van gezinnen en Bureau Invento deed onderzoek naar jongvolwassenen (25-25 jaar).
Binnen TROEF vervult Sjoerd schelvis een brede rol over de verschillende resultaatgebieden, van het technische vlak tot de communicatie. Zo is hij resultaatleider architectuur in de resultaatgroep 4 (R4). Deze groep is verantwoordelijk voor de creatie van de eindarchitectuur van het TROEF ecosysteem, dat tot doel heeft de transitie naar groene energie in de gebouwde omgeving te versnellen door een nieuw energie-ecosysteem te ontwikkelen. Als resultaatleider is Sjoerd verantwoordelijk voor het leiden van de architectuur groep en de R4 change board, die bestaat uit professionals van verschillende partners in het consortium met domeinkennis van Enterprise Architecture, modelleernotaties, procesvisualisatie en datamodellen.
Een van de overkoepelende projecten waaronder de TROEF Buurtenergie pilots vallen is LIGHTNESS. Lees hier meer over!
Het TROEF Consortium zit inmiddels in het derde jaar, de verkennende fase is voorbij en de eerste resultaten worden zichtbaar. Wekelijks worden er stappen gezet om de TROEF concepten te bouwen en te ontwikkelen. Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF? Pieter-Jan Hoes is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Digital Twins binnen TROEF en neemt ons deze keer mee in zijn werk.
2022 was een belangrijk jaar voor TROEF waar veel stappen zijn gemaakt in de ontwikkeling van het TROEF ecosysteem waar we graag over rapporteren. Lees over onze ontwikkelingen en vooruitgang in de volledige TROEF voortgangsrapportage 2022!
Een complex concept als TROEF behoeft de nodige middelen om de werking ervan goed uit te leggen. Het schaalmodel van TROEF draagt bij aan de begrijpbaarheid van het concept en zorgt ervoor dat ook de potentie van het concept tastbaarder wordt. Lees het volledige artikel om erachter te komen wat we er nu al mee kunnen en aan welke ontwikkelingen nog wordt gewerkt!
De afgelopen weken zijn er weer nieuwe deelresultaten gepubliceerd. Deze keer verdiepen we ons in de waardeproposities binnen de mobiliteitssector en hoe TROEF haar impact van haar diensten meet. Benieuwd naar deze resultaten? Klik hier voor de downloads!
Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF? Deze keer een interview met Dennis van Goch.
TROEF lanceert het Energy het Community Platform! Royal BAM Group nv gaat het platform uitrollen in Bunnik. Het TROEF Community Platform richt zich op het verlagen van de CO2-emissies van kantoorgebouwen. Dit doen we door mensen real-time inzicht te geven in herkomst van energie en gebouw prestatie. Daarbij passen we gamification technieken toe om inzicht te geven in de impact van gedrag in gebouw en de (lokale) gemeenschap te laten zien.
Binnen de architectuur groep in het TROEF consortium wordt hard gewerkt aan het creëren van het raamwerk van het TROEF ecosysteem. Gebouwen met zonnepanelen, batterijen en smartmeters; energie uitwisselen tussen gekoppelde gebouwen in energiegemeenschappen; en een landelijk netwerk van gemeenschappen in het Internet of Energy (IoE). Een complexe gelaagdheid met verschillende belangen die samen het TROEF ecosysteem vormen.
BAM gaat met partner TROEF Energy-as-a-service haar doelstellingen om de verduurzaming van dertig kantoorlocaties te versnellen en optimaliseren, verwezenlijken. Energielevering en -gebruik worden met TROEF Energy-as-a-Service in één dienst beheerd en geoptimaliseerd. We zorgen voor de juiste energie op het juiste moment.
Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF? Deze keer een interview met Jan Pellis.
TROEF werkt samen met andere MOOI consortia aan het versnellen van de energie transitie. In de Stakeholder dag georganiseerd door ROBUST zoeken we actief naar aanknopingspunten; kunnen we living labs verbinden? kunnen we samenwerking tussen kennis instellingen verbeteren?
Paula Martinez Urios (TU/e) investigated novel methodologies to quantify the gains of participating in local energy communities. With the ‘levelized income from flexibility’ (LIFF) indicator, it is possible to quantify the benefit of ‘using the right energy at the right time’. Traditionally, we either have indicators that specify the amount of flexibility that is available from assets and/or indicators that quantify the financial benefit. Both types of indicators require complex modelling for specific devices and specific markets which makes them difficult to interpret or offers a single-sided conclusion for a specific case. LIFF can help TROEF to resolve this.
Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF? Deze keer een interview met Jasper van der Sterren.
Hoe gaan we ervoor zorgen dat we CO2 neutraal worden? Als ik energie neutraal ben, ben ik dan ook CO2 neutraal? Voor TROEF zijn we bezig met het ontwikkelen van het Community Platform . Het doel van het platform is om de werkelijke CO2 emissies van kantoor gebouwen te verlagen samen te werken. Dit is natuurlijk al mooi op zichzelf, maar tegelijkertijd draagt dit ook nog bij aan het verminderen van de energiekosten de files op het energienetwerk!
In een interview legt Daan Rutten haarscherp uit hoe TROEF tot stand is gekomen en hoe TROEF kan bijdragen aan het invullen van de regionale energie strategien (RES).
In Juli zijn we van start gegaan met TROEF Buurtenergie met een geslaagde kick-off! De bewoners hebben op deze avond kennis kunnen maken met elkaar, het TROEF Buurtenergie team, en met het dashboard waar zij gebruik van gaan maken in het project. Ook zijn de bewoners aan de slag gegaan met de verschillende waardes die zij verbinden aan het onderwerp energie.
TROEF Energy was uitgenodigd voor de 1e editie IDE Tech Talks op de Hogeschool Utrecht waar programmamanager Dennis van Goch uitgebreid de visie van TROEF heeft gepresenteerd. Een energieke sessie met professionals uit de sector vol innovatie, focus en ambitie die ons naar de energiemarkt van morgen brengt.
Inmiddels is het TROEF Consortium een jaar officieel onderweg en samen hard aan het werk om de eerste tastbare resultaten op te leveren. Wekelijks wordt er met elkaar vergaderd, samengewerkt en stappen gezet om de TROEF concepten te bouwen en te ontwikkelen. Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF?
Inmiddels is het TROEF Consortium een jaar officieel onderweg en samen hard aan het werk om de eerste tastbare resultaten op te leveren. Wekelijks wordt er met elkaar vergaderd, samengewerkt en stappen gezet om de TROEF concepten te bouwen en te ontwikkelen. Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF?
Inmiddels is het TROEF Consortium een jaar officieel onderweg en samen hard aan het werk om de eerste tastbare resultaten op te leveren. Wekelijks wordt er met elkaar vergaderd, samengewerkt en stappen gezet om de TROEF concepten te bouwen en te ontwikkelen. Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF?
Eind 2021 hebben twee studententeams van de minor Co-design, onderdeel van de Hogeschool Utrecht, een opdracht vanuit het TROEF-project gekregen. De opdracht was om een interactie te ontwerpen tussen het TROEF Internet-Of-Energy en de gebruiker/bewoner van een Lokale energiegemeenschap. De resultaten waren interessant en bruikbaar voor het TROEF project.
Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF? Deze keer: Heine van Wieren, resultaatleider utiliteit.
Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF? Deze keer: Ingrid van Prooijen, resultaatleider residentieel.
TROEF Energy is gestart met een pilot waarin een windmolen direct wordt gekoppeld aan de energiegemeenschap Campus Bunnik. TROEF verhoogt hiermee het aandeel aantoonbare duurzame energie van de campus. In combinatie met de zonnepanelen levert de pilot een aanzienlijk lagere CO2-footprint op van de zes gebouwen van de Campus Bunnik die zijn aangesloten op het TROEF-platform.
Met TROEF willen we het energiesysteem van de toekomst tastbaar en bereikbaar maken voor iedereen. Daarom lanceren wij TROEF Buurtenergie. Waar je samen met je community aan een schonere toekomst kunt werken. Meer weten? kijk op www.troefbuurtenergie.nl
TROEF werkt aan een gezonde, duurzame en verbonden toekomst op basis van energiegemeenschappen. We werken graag samen met studententeams om op basis van een jonge, innovatieve blik de duurzaamheid transitie te versnellen. Eén van de eerste projecten is gestart in samenwerking met de Universiteit Utrecht, faculteit Geowetenschappen. Hierbij een korte toelichting van het studententeam over hun opdracht.
TROEF, het consortium van tien toonaangevende Nederlandse bedrijven en instellingen dat de energietransitie in Nederland wil versnellen, is gestart met het opzetten van energiegemeenschappen. Het streven is om de participanten in deze gemeenschappen meer rendement te bieden op energiemaatregelen en daarnaast inzicht te geven in de herkomst van duurzame energie. In verschillende living labs heeft TROEF aangetoond dat samenwerken in een energiegemeenschap loont. Een belangrijke stimulans voor de betrokken partijen is dat RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) recent bekend heeft gemaakt TROEF een MOOI-subsidie toe te kennen.