Inmiddels is het TROEF Consortium een jaar officieel onderweg en samen hard aan het werk om de eerste tastbare resultaten op te leveren. Wekelijks wordt er met elkaar vergaderd, samengewerkt en stappen gezet om de TROEF concepten te bouwen en te ontwikkelen. Het consortium is opgedeeld in tien verschillende resultaatgroepen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, doel, focus én iemand die het allemaal aanstuurt: de resultaatleider. Maar wie zijn dit nu precies, en waarom doen zij mee aan TROEF? Deze keer een interview met Jasper van der Sterren, resultaatleider van werkpakket 2: Learning Communities.

Het TROEF project wordt gevormd door verschillende partners en organisaties. Wat is jouw rol precies binnen TROEF, en hoe kijk je daar tot nu toe op terug?
Ik ben werkzaam voor TROEF partner Tymlez, een bedrijf dat oplossingen ontwikkelt ten behoeve van verduurzaming, gebaseerd op blockchain technologie. Tymlez verzorgt o.a. de CO2 track & trace technologie voor het TROEF platform. Binnen TROEF ben ik resultaatleider voor werkpakket 2: Learning Communities. Het doel van de learning communities is het delen van kennis over de waarde van een gelaagd energiesysteem voor (eind)gebruikers, voor de maatschappij, en voor de markt. We doen dit door het opzetten van livinglabs, door data ter beschikking te stellen voor educatie en door het verspreiden van kennis. Dit doen we in samenwerking met kennisinstellingen zoals de Hogeschool Rotterdam en de Technische Universiteit Eindhoven.

Welke concrete stappen, klein of groot, heb je tot nu toe gezet die je al met ons kan delen?

Onder werkpakket 2 valt ook de externe communicatie en daarmee de TROEF website. Deze hebben we recent opnieuw gelanceerd met een modern content management systeem, zodat elk TROEF teamlid efficiënt en eenvoudig kan bijdragen aan de content van de website. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal en voorbereiden van gastcolleges voor educatieve instellingen.

Hoe zie je het komende jaar (2022/2023) TROEF groeien en ontwikkelen?

We zijn ondertussen al even bezig en de technische ontwikkeling van het TROEF software platform is in volle gang. De verwachting is dat we in het eerste kwartaal van 2023 de eerste fase van het platform in productie kunnen nemen. Dat is een grote mijlpaal voor TROEF, en vanaf dat moment kunnen we de eerste echte voordelen gaan zien en meten van het TROEF concept. Hieruit zullen we ook veel kennis vergaren die we weer kunnen delen en gebruiken in het vervolg van het project. De rest van 2023 zal in het teken staan van het platform verder uitbreiden en het aanbod van diensten vergroten. Daarnaast zullen we meer aan marketing en naamsbekendheid gaan werken zodat meer bewoners en bedrijven zich zullen gaan aansluiten bij TROEF en we daarmee een grotere impact kunnen maken op verduurzaming.

Wat vind je het leukste of interessantste aan werken aan de energietransitie?

Ik heb zelf een technische achtergrond en TROEF is de eerste keer dat ik inhoudelijk in zo’n mate te maken heb met de energiesector en energietransitie. Het leukste vind ik daarom dat ik de afgelopen tijd elke week weer nieuwe dingen leer. Het energie-speelveld is complex en daarom zal dat voorlopig nog wel zo blijven, en dat houdt het werk ook interessant. Verder is het vanuit mijn achtergrond van software engineering interessant om te zien hoe er binnen TROEF gebruik gemaakt wordt van geavanceerde technologien zoals blockchain en artificial intelligence om de energietransitie te versnellen.

Wie denk jij dat bij uitstek zou kunnen helpen bij de energietransitie/TROEF uitdaging en waarom?’

De afgelopen maanden hebben wel aangetoond dat iedereen te maken krijgt met de effecten van onzekerheid op de energiemarkt. Het is daarom in ieders belang om bij te dragen aan de energietransitie, zowel om klimaatverandering tegen te gaan als om energie betaalbaar te houden voor iedereen. Als bewoners en bedrijven zich aansluiten bij TROEF, kunnen wij daar ons aandeel zo goed mogelijk in doen.