Wist je dat de TROEF Buurtenergie pilots in Quatrebras, Badhoevedorp en het Schilderskwartier in Woerden óók onderdeel zijn van een door de Europese Unie gefinancierd project genaamd LIGHTNESS? Binnen LIGHTNESS zijn er nog vier andere pilotprojecten in Europa waarbij we leren over het gebruik van oplossingen zoals het Community Platform.

Maar wat maakt deze pilots zo uniek? Nou, de pilots bestaan uit verschillende woonvormen, van flatgebouwen tot vrijstaande woningen, en zijn gevestigd in verschillende landen zoals Polen, Italië, Spanje en Nederland. Hierdoor komen we een diversiteit aan uitdagingen, behoeften en regels tegen die we moeten overwinnen.

Wat is er al bereikt in deze pilots? Tot nu toe zijn alleen de Nederlandse pilots voorbij de voorbereidende fase gekomen en al in werking. De pilots in het Schilderskwartier in Woerden en Quatrebras in Badhoevedorp zijn dus echte pioniers waarvan we leren hoe we oplossingen kunnen ontwikkelen die aansluiten bij de behoeftes van vergelijkbare wijken.

Met TROEF Buurtenergie willen we ervoor zorgen dat lokaal geproduceerde energie ook lokaal gebruikt wordt. Hiervoor verbinden we woningen mét zonnepanelen aan woningen zonder zonnepanelen. Hierdoor kan er meer duurzame, lokaal geproduceerde energie worden uitgewisseld in de buurt. We maken hiervoor gebruik van zonne-energie die normaal wordt teruggeleverd aan het bestaande energienet. Op deze manier kunnen woningen zonder zonnepanelen gebruik maken van de zonne-energie die is overgebleven van woningen met zonnepanelen uit de buurt.

Door samen te werken en te leren van deze pilots, kunnen we in de toekomst duurzame en energie-efficiënte wijken creëren die aansluiten bij de behoeftes van de bewoners!