Wanneer u meedoet aan TROEF Buurtenergie dan doet u automatisch mee met het TROEF Buurtenergie spel. Met dit spel kunt u punten verdienen waarmee u waardebonnen van lokale ondernemers kunt verdienen. Hier leest u meer over hoe u punten kunt verdienen en hoe u de waardebonnen kunt krijgen voor de verzamelde punten. 

In het spel worden twee competities gespeeld: één competitie voor bewoners met zonnepanelen en één competitie voor bewoners zonder zonnepanelen. 

U kunt op drie manieren punten verdienen:

 1. Buurtenergie score: Voor iedere bewoner is de hoeveelheid punten gelijk aan het aantal kWh buurtenergie dat door de bewoner gebruikt is. Voor bewoners met zonnepanelen wordt het aantal kWh dat de bewoner aan de buurt heeft geleverd hierbij opgeteld.
 2. Zelfconsumptie score: Voor bewoners met zonnepanelen is dit een score die wordt berekend op basis van de verhouding van het directe gebruik van de zonne-energie ten opzichte van de totale energievraag van de bewoner. Hoe meer zonne-energie direct door de bewoner wordt gebruikt, hoe hoger de score. In het rekenvoorbeeld hieronder wordt de berekening van deze score weergeven.
 3. Badges: Badges worden per competitie dagelijks uitgegeven. De eerste twee badges kunnen alle bewoners winnen. De laatste twee badges zijn alleen in de competitie voor bewoners met zonnepanelen te winnen. Elke badge is 3 punten waard:
  1. Badge “Super Buurtgebruiker” – de bewoner die de meeste buurtenergie heeft gebruikt
  2. Badge “Super Spaarder” – de bewoner die de minste energie heeft gebruikt
  3. Badge “Zelfvoorzienend” – de bewoner die de het grootste deel van zijn energievraag met eigen opwek heeft voorzien
  4. Badge “Energiecentrale” – de bewoner die de meeste zonne-energie heeft terug geleverd aan de buurt en aan het net

De som van de Buurtenergie score, Zelfconsumptie score en de badges leidt tot de uw dagscore.

Wilt u weten wanneer u met uw gespaarde punten waardebonnen kunt verdienen?Klik hier. 

Rekenvoorbeeld: Punten verdienen voor een bewoner met zonnepanelen:

Op een dag heeft een bewoner in totaal 20 kWh opgewekt en 15,4 kWh gebruikt. De gebruikte energie kwam van de eigen zonnepanelen (4,4 kWh), van zonnepanelen uit de buurt (1 kWh) en van het energienet (10 kWh). Van de opgewekte energie heeft de bewoner 15,6 kWh terug geleverd, hiervan is 5,4 kWh door de buurt gebruikt en 10,2 kWh teruggeleverd aan het energienet. Met deze resultaten heeft de bewoner van alle deelnemers binnen de competitie met zonnepanelen het grootste deel van zijn energievraag met eigen opwek voorzien. 

De score voor deze bewoner wordt dan als volgt opgebouwd:

 1. Buurtenergie score: aantal kWh buurtenergie dat door de bewoner gebruikt is + aantal kWh dat de bewoner aan de buurt heeft geleverd = 1 kWh + 5,4 kWh = (afgerond) 6 punten
 2. Zelfconsumptie score: aantal kWh direct gebruikt / totale energievraag x 5 = 4,4 / 15,4 * 5 = (afgerond) 1 punt
 3. De “Zelfvoorzienend” badge gewonnen = 3 punten

De dagscore van deze bewoner telt op naar 6 + 1 + 3 punten = 10 punten. De punten worden elke dag automatisch berekend. 

Rekenvoorbeeld: Punten verdienen voor een bewoner zonder zonnepanelen:

Op een dag heeft een bewoner 8,2 kWh gebruikt. De gebruikte energie kwam van zonnepanelen uit de buurt (3,1 kWh) en van het energienet (5,1 kWh). Met deze resultaten heeft de bewoner van alle deelnemers binnen de competitie zonder zonnepanelen de meeste buurtenergie gebruikt. 

De score voor deze bewoner wordt dan als volgt opgebouwd:

 • Buurtenergie score: aantal kWh buurtenergie dat door de bewoner gebruikt is = 3,1 = (afgerond) 3 punten
 • Zelfconsumptie score: niet van toepassing
 • De “Super Buurtgebruiker” badge gewonnen = 3 punten

De dagscore van deze bewoner telt op naar 3 + 0 + 3 punten = 6 punten. De punten worden elke dag automatisch berekend.