Veelgestelde vragen

Hoe kunnen we u helpen?

Deelname aan TROEF Buurtenergie is kosteloos. TROEF Buurtenergie wordt opgezet in het kader van een onderzoekstraject om het energiesysteem van de toekomst een stap dichterbij te zetten. Het doel is dat steeds meer woningen onderdeel worden van het energiesysteem van de toekomst. Om deze reden leren we wel graag van uw beleving met TROEF Buurtenergie. Gedurende 1,5 jaar vragen we u graag 5x naar uw ervaringen en wensen.

Nee, wanneer u meedoet met TROEF Buurtenergie hoeft u niet over te stappen van energieleverancier. Met TROEF Buurtenergie voegen we extra inzicht toe over hoeveel lokaal geproduceerde energie u wérkelijk gebruikt, los van het energiecontract met uw huidige energieleverancier.

Nee, de verrekening van uw energieverbruik met uw energieleverancier blijft hetzelfde.

Ja, U kunt zich te allen tijde afmelden. U kunt 1,5 jaar meedoen met TROEF Buurtenergie. Wilt u eerder stoppen of gaat u verhuizen? Geen probleem. U kunt zich dan afmelden. U bent dan geen deelnemer meer en uw gespaarde punten komen te vervallen.

Nee, er vinden geen werkzaamheden in de straat plaats. De energie die in de buurt wordt gedeeld, wordt via het huidige elektriciteitsnet getransporteerd. Door actuele energiegegevens van bewoners aan elkaar te koppelen, kunnen we virtueel de bewoners aan elkaar verbinden.

Voor deelname is het belangrijk om uw actuele energievraag te meten. Woont u in een Nul-op-de-Meter woning van BAM? Dan kunnen wij gebruik maken van de energiemetingen die al in uw woning worden gedaan. Wanneer u zich aanmeldt voor TROEF Buurtenergie dient u goedkeuring te geven voor het gebruik van deze gegevens. De gegevens worden conform Algemene Verordening Gegevensbescherming verwerkt. Woont u in een andere (duurzame) woning? Dan komen wij na uw aanmelding graag langs om een gateway te installeren. De installatie van de gateway duurt circa 15 minuten. De gateway is een kastje waarmee uw slimme meter en – indien u zonnepanelen heeft, uw omvormer – wordt uitgelezen. Wanneer u zich aanmeldt voor TROEF Buurtenergie dient u goedkeuring te geven voor het gebruik van deze gegevens. De gegevens worden conform Algemene Verordening Gegevensbescherming verwerkt.

Alle gegevens worden conform Algemene Verordening Gegevensbescherming verwerkt. Hiernaast worden de energiegegevens geanonimiseerd, waardoor de gegevens in het systeem niet rechtstreeks aan u als persoon te herleiden zijn.

Voor TROEF Buurtenergie worden er drie fysieke bijeenkomsten georganiseerd: één startbijeenkomst, één bijeenkomst halverwege het project en één bijeenkomst als afsluiting van het project. Hiernaast vragen wij u nog twee keer om een aantal vragen over TROEF Buurtenergie en uw energiegebruik in te vullen.

Nee, u hoeft geen app te downloaden of programma’s te installeren. TROEF Buurtenergie geeft u inzicht middels een webportaal. Dit betekent dat u de app kunt openen middels de internet browser van uw telefoon, laptop of computer.

Per TROEF Buurtenergie Project zijn er andere lokale ondernemers betrokken. In Woerden zijn Natuurlijk Bloemen en Jumbo Stef Bijlsma betrokken.

De exacte geldigheid wordt op de waardebon vermeld.

De geanonimiseerde gegevens worden gebruikt om nader onderzoek te doen naar de potentie van lokale energiegemeenschappen als onderdeel van het energiesysteem van de toekomst.

In het TROEF Buurtenergie spel is een leiderschapsbord opgenomen. Zo ziet u hoe u het doet binnen uw competitie. Op het leiderschapsbord worden u en uw buren nu nog anoniem weergeven. Hierdoor kunt u niet zien welke score bij welke buren hoort. We werken aan een functionaliteit waarbij een deelnemer kan aangeven of zij met een eigen gekozen gebruikersnaam in het leiderschapsbord zichtbaar willen zijn.

Gedurende 1,5 jaar TROEF Buurtenergie wordt er aan de doorontwikkeling van de dienst TROEF Buurtenergie gewerkt. Op basis van onder ander uw ervaring met TROEF Buurtenergie, wordt bekeken of we u deze dienst gratis kunnen blijven aanbieden. Indien we u de dienst niet kunnen blijven aanbieden, dan blijft u als bewoner van een Nul-op-de-Meter woning inzicht houden in de actuele energieprestaties van uw woning in het huidige webportaal. Bewoners van een woning zonder zonnepanelen krijgen nog 7 jaar gratis inzicht in de energieprestaties van de woning.