Door Josja Veul [06-09-2022] 

Hoe gaan we ervoor zorgen dat we CO2 neutraal worden? Als ik energie neutraal ben, ben ik dan ook CO2 neutraal? Een belangrijke vraag op de duurzame dinsdag. Het inkopen van groene stroom is niet voldoende. Het aandeel duurzaam opgewekte energie is nog lang niet voldoende om te voldoen aan de vraag. Op het moment dat de zon niet schijnt komt de energie dan ook ‘gewoon’ uit de oude centrale. Als we werkelijk de energie voorziening willen verduurzamen en CO2 neutraal willen worden, moeten we de energie gebruiken op het moment dat die beschikbaar is. Dit betekent dat we moeten weten waar energie op elk moment vandaan komt, zodat gebruikers en installaties daarop kunnen inspelen.

Verduurzamen van je kantoorgebouw
Voor TROEF zijn we bezig met het ontwikkelen van het Community Platform. Het doel van het platform is om de CO2 emissies van kantoor gebouwen te verlagen samen te werken. Dit is natuurlijk al mooi op zichzelf, maar tegelijkertijd draagt dit ook nog bij aan het verminderen van de energiekosten de files op het energienetwerk!

Het platform wordt weergeven op schermen in kantoorgebouwen. Het Community Platform activeert, stimuleert en motiveert medewerkers om bij te dragen aan duurzamere energieprestaties van het kantoorgebouw waarin zij aan het werk zijn. Hiervoor is een transparant inzicht nodig in de energieprestaties van de gebouwen. Daarnaast maakt TROEF gebruik van gamification technieken. Deze techniek richt zich op het inzetten van een spelelement wat gebruikers activeert om hun energiegedrag aan te passen en duurzamere keuzes te maken.

Gamification maakt samenwerken leuk!
Eén van de widgets op het dashboard is het ‘leaderboard’. Hiervoor wordt een benchmarking instrument ontwikkelt waarmee een eerlijke vergelijking van de energieprestaties tussen gebouwen plaats vindt. Deze tool dient als input voor de ontwikkeling van het leaderboard, waarmee middels gamification gebruikers worden gestimuleerd om verder te werken aan de verbetering van de energieprestatie van hun gebouwen. We zijn gestart met een pilot voor de BAM kantoren op de campus in Bunnik! Benieuwd hoe het community dashboard kan helpen in jouw gemeenschap? Bekijk hier wat het TROEF Community Platform kan doen.